Veilig mountainbiken vraagt dat je goed werkend materiaal hebt en voorbereid op pad gaat

Materiaal en voeding

Veilig mountainbiken vraagt dat je goed werkend materiaal hebt en voorbereid op pad gaat. Twijfel je over je fiets, materiaal of kleding, neem dan vooraf contact met ons op. Fiets- en materiaalhuur is vaak mogelijk.

Fiets

Om mee te kunnen doen aan een mtb-cursus of clinic moet je mountainbike technisch in orde zijn, controleer dit voordat je deelneemt of breng je fiets even langs de fietsenmaker. Minimaal geldt: het stuur zit vast en de steekassen of snelspanners in je wielen zitten vast, bandenprofiel is goed, remmen werken naar behoren en remblokjes zijn niet versleten, voorvork veert in, schakelmechanisme is goed en de derailleur is behoorlijk afgesteld.

Voor pedalen geldt: we adviseren vlakke pedalen (flatpedals) tijdens onze activiteiten. Om techniek voor bijvoorbeeld springen en bochten te trainen en tijdens een oefening snel een voet aan de grond te kunnen zetten, zijn flatpedals veiliger dan klikpedalen.
Flatpedals zijn te huur bij Soulride en kunnen we voor deelname op je fiets zetten. Zorg dan wel dat jouw pedalen van je fiets niet te vast zitten.

Bescherming

Een passende fietshelm, met een bandje dat sluit onder de kin is verplicht! 
Handschoenen raden we aan, liefst met lange vingers. Een fietsbril beschermt je ogen tegen takken en modder. We raden aan altijd met gesloten schoenen te mountainbiken en niet bijvoorbeeld op sandalen.

Voeding en kleding

Neem altijd een bidon drinken en iets te eten (bijvoorbeeld een mueslireep) voor onderweg mee. We adviseren je om makkelijk zittende sportkleding te dragen en kleding te kiezen die past bij de weersvoorspelling. Denk daarbij ook aan een (regen)jas of juist zonnebrandcrème. Een klein rugtasje kan handig zijn.