Veilig mountainbiken vraagt dat je goed werkend materiaal hebt en voorbereid op pad gaat

Materiaal, veiligheid en voeding

Veilig mountainbiken vraagt dat je goed werkend materiaal hebt en voorbereid op pad gaat. Twijfel je over je fiets, materiaal of kleding, neem dan vooraf contact met ons op. Fiets- en materiaalhuur is vaak mogelijk.

Fiets

Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen fiets en materiaal. Om mee te kunnen doen aan een mtb-cursus of clinic moet je mountainbike technisch in orde zijn, controleer dit voordat je deelneemt of breng je fiets even langs de fietsenmaker. Minimaal geldt: het stuur zit vast en de steekassen of snelspanners in je wielen zitten vast; bandenprofiel is niet versleten eb past bij het type terrein; remmen werken goed en remblokjes zijn niet versleten; voorvork veert in en uit; schakelmechanisme is goed afgesteld en derailleur werkt goed zodat je soepel kunt schakelen. Verder zitten de handvatten aan stuur vast en zijn de uiteindes netjes dicht!

Voor pedalen geldt: we adviseren vlakke pedalen (flatpedals) tijdens al onze activiteiten. Om techniek voor bijvoorbeeld springen en bochten te trainen en tijdens een oefening snel een voet aan de grond te kunnen zetten, zijn flatpedals veiliger dan klikpedalen.
Flatpedals zijn te huur bij Soulride en kunnen we voor deelname op je fiets zetten. Zorg dan wel dat jouw pedalen van je fiets niet te vast zitten.

Bescherming

Een passende fietshelm, met een bandje dat sluit onder de kin is verplicht! Handschoenen raden we aan, liefst met lange vingers. Een fietsbril beschermt je ogen tegen takken en modder. We raden aan altijd met gesloten schoenen te mountainbiken en niet bijvoorbeeld op sandalen.

Voeding en kleding

Neem altijd zelf een bidon drinken en iets te eten (bijvoorbeeld een mueslireep) voor tijdens de clinic of tocht mee. Pas de hoeveelheid aan op de duur van de activiteit.
We adviseren je om makkelijk zittende sportkleding te dragen (o.a. fietsbroek met zeem) en kleding te kiezen die past bij de weersvoorspelling. Denk daarbij ook aan een (regen)jas, een extra shirt of juist zonnebrandcrème. Een klein rugtasje kan handig zijn.
We adviseren je, zeker bij regenachtig weer, om een handdoek en schone kleren mee te nemen voor na de clinic.

Weersomstandigheden

Onze clinics gaan bij slecht weer, ook bij flinke regen, gewoon door. Alleen bij gevaarlijke weersomstandigheden zoals storm, strenge vorst of hevige sneeuwval en bij code oranje of rood van KNMI of wanneer een route is afgesloten door, wordt een clinic afgelast. We zoeken dan een nieuwe datum of betalen inschrijfgeld terug.

Gezondheid

Door deel te nemen gaan we er van uit dat deelnemers over voldoende fysieke en geestelijke gezondheid beschikken om mee te kunnen doen met een activiteit. Kies altijd alleen een activiteit die past bij jouw ervaring, conditie en rijvaardigheid. Zijn er gezondheidsaspecten (zoals bijvoorbeeld hartaandoening, astma of evenwichtsstoornis) of is er medicijngebruik waar we rekening mee moeten houden, dan vragen we deelnemers dit vooraf te melden aan de instructeurs. Bij twijfel over deelname, adviseren we contact met ons op te nemen.

Aansprakelijkheid

SoulRide MTB werkt met gediplomeerde instructeurs (inclusief EHBO diploma) en spant zich in om een activiteit goed te laten verlopen. Echter mountainbiken is een sport waarbij een risico op schade, ongevallen en (blijvend) letsel niet is uit te sluiten. Door deel te nemen aanvaardt de deelnemer dit risico; deelname is dus op eigen risico voor de opdrachtgever en / of deelnemer. Behoudens in geval van opzet of grove schuld van SoulRide MTB zelf, zijn wij niet aansprakelijk voor enige vorm van schade of letsel voor, tijdens of na de activiteit. Zie verder onze Algemene Voorwaarden, ook hierin staan verplichtingen aan de deelnemer beschreven.