Mountainbiken is inschatten en lezen van het terrein en durf

De start van mijn mountainbike avontuur

Kortgeleden werd ik gevraagd om te vertellen over mijn passie voor mountainbiken. De vraagsteller ging ervan uit dat er een moment geweest moet zijn dat me geïnspireerd heeft om te gaan mountainbiken!

Door: Toon van Haren | SoulRide MTB Coach en instructeur

De aanleiding dat ik ben gaan mountainbiken is eenvoudig: in 1991 was ik geblesseerd als topsporter en zat thuis met een kapotte knieschijf, deels verbrijzelde meniscus en ingescheurde kniebanden opgelopen in mijn sport: windsurfen.

Als team rider bij een international team, had ik een te gekke tijd, maar het was een tijd van buitengewone acties om mijn plek binnen het internationale circuit te behouden. Door een verkeerde landing kwam daar abrupt een einde aan. Na een operatie, dikke maand herstel en nog 6 weken op krukken lopen, kon ik echt beginnen met revalideren.

Mountainbiken werd me voorgeschreven door mijn orthopeed en fysiotherapeut als de therapie met de minste vorm van belasting om mijn knie weer in het gareel te krijgen. Mijn sponsor had me om die reden teruggehaald naar hun thuislocatie in Sindelfingen, Stuttgart Duitsland. Om in die mooie omgeving van bos, woud en het dal van de Neckar me de kans te geven om op rustig tempo naar herstel te trainen op de mountainbike.

Mountainbiken en de zoektocht naar MTB trainingsschema’s

Op zoek naar MTB trainingsschema’s en de drive mezelf te verbeteren kwam ik er al snel achter dat er geen goed trainingsprogramma was voor mountainbikers. Dus aan de slag… De rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis. Ik maakte mijn eerste programma’s, werd beter, deed mee aan diversen nationale, internationale mountainbike wedstrijden. Begon een eigen team, trainde en coachte vele mountainbikers. Waarbij conditie, kracht, explosiviteit en reactiesnelheid de sleutels zijn om je rijgedrag en rijstijl te verbeteren.

Nu 28+ jaar later is de beste vraag die de vraagsteller aan mij stelde “Wat maakt mountainbiken zo bijzonder”? Als ik erover nadenk, komt het hierop neer:

Voor mij is mountainbiken een uitdagende sport, omdat het de ‘cardio-elementen’ van een duursport combineert met de flow, technische skills en adrenaline van extreme sporten zoals windsurfen, wakeboarden, snowboarden. De afwisseling en tegenstellingen maken de sport veeleisend maar geven ook een kick en voldoening.
Zelf heb ik veel prachtige mountainbike momenten ervaren, terwijl mijn lichaam schreeuwde vanwege het gebrek aan zuurstof en mijn benen brandden op de pedalen. Vaak heb ik ook het gevoel gehad van een geweldige ‘flow’ waarbij alles lukte, terwijl ik door het terrein scheurde of me overgaf aan steile afdalingen. Verslavend!

De essentie van mountainbiken

Met terrein lezen en leren inschatten en met durf, daarmee overwin je jezelf en het parcours! Een echte mountainbiker zoekt paden, routes die uitdagen om te groeien om zo je vaardigheden uit te breiden en je conditie verbeteren. Je rijdt dezelfde route keer op keer totdat je voor elkaar krijgt wat je wilt. Er zijn namelijk altijd manieren om sneller, langer en met meer beheersing, overgave en vertrouwen te rijden.

Wil je beter worden dan heb je toch wezenlijk iets anders nodig dan met enige regelmaat (zo hard mogelijk) een mtb-route rijden.

Dit is de reden waarom toegesneden op specifieke mtb-technieken, mountainbike trainingen zo’n belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de individuele mountainbiker.

Je mtb vaardigheden zijn slechts zo goed als je fysieke basisvaardigheden die je ondersteunen in het nemen van de hindernissen en technische stukken in een parcours.

Mountainbiken = Mentaal en fysiek

Het ligt niet aan de mountainbike waarop je rijdt, de grootte van je wielen of je fietskleding. Om het plezier van mountainbiken echt aan te boren, moet je de strijd aan gaan met je jezelf: mentaal en fysiek. Het gebrek aan mobiliteit, kracht, kennis, durf, beheersing en bewustzijn van je lichaam.

Mijn boodschap is dan ook voor mountainbikers. Je mag crosscountry XC-enduro of downhill racen, maar de kern is niet “jij tegen de ander”. De kern is “jij en je fiets tegen de berg of het uitdagende parkoers”. Of misschien wel: “jij en met je fiets in samenwerking met het parcours”.

Je MTB als een verlengstuk van jezelf

Want wat je wilt is vrijheid ervaren in je sport en dat je mountainbike voelt als een verlengstuk van jezelf en je opgaat in de omgeving.
Heb je interesse gekregen om meer hierover te weten te komen of over het trainingsabonnement wat wij aanbieden dan neem contact op!