MTB Niveau vaardigheden en fitheid

Op deze pagina geven we een beschrijving van de verschillende niveaus in rijvaardigheden en aan fitheid passend bij onze cursussen of clinics. Dit helpt jou om een activiteit te kiezen die bij jou past en zo hebben deelnemers aan onze activiteiten ongeveer hetzelfde niveau.

Maar iedere deelnemer heeft eigen uitdagingen. Daarom geldt: we blijven bij elkaar en geven ruimte aan elkaars vragen en leerproces. Mountainbiken is een sport die risico’s met zich meebrengt. Twijfel je over je niveau, gezondheid of materiaal, neem dan voorafgaand aan deelname contact met ons op.

Intro Start to ride - Newbie

Misschien heb je net een mountainbike gekocht, wil je die bike uit de schuur afstoffen of overweeg je een MTB te kopen. Kortom: Je hebt nog (bijna) nooit op een mountainbike gereden en wilt kennismaken met de mountainbikesport. Ga dan met ons mee op een ride out in een prachtig natuurgebied.

Tijdens een gezellige groepsrit laten we je proeven aan een aantal basisvaardigheden, rijden we op onverhard terrein en is er ruimte voor vragen. We helpen we je graag op weg met je eerste (bewuste) mtb-kilometers.

Fitheid

Je kunt 2 uur rustig fietsen met een pauze, op vlak tot licht glooiend terrein

NIVEAU 1: MTB-cursus Beginners

Je hebt weinig ervaring met het off-road rijden op een mountainbike. Of misschien heb je wel meerdere ritten gemaakt, maar zit je nog gespannen op je fiets, rem je veel en heb je nooit stilgestaan bij de basisvaardigheden. Want wat is eigenlijk een goede lichaamshouding tijdens het mountainbiken? En waar kijk je bij het nemen van een bocht en hoe houd je grip?

Bij niveau 1 besteden we aandacht aan: basishouding, remmen, schakelen, kijken, balans en bochten. Want een stevige basis zorgt voor meer controle, vertrouwen en plezier op de mountainbike.

Bekijk onze MTB Cursus Beginners

Fitheid

Je kunt 2 tot 3 uur rustig fietsen met een pauze, op vlak tot licht glooiend terrein

NIVEAU 2: MTB-cursus Gevorderd

Je rijdt met regelmaat en beheerst de basistechnieken van het mountainbiken. Maar je bent in uitdagend terrein (soms) onzeker. We gaan jouw technische vaardigheden vergroten in meer uitdagend terrein en waar het lukt snelheid vergoten of juist verlagen. Want goed mountainbiken is meer dan alleen hard door het bos crossen.

Aspecten zijn: klimmen en afdalen, verschillende soorten bochten: ruime, korte, kombochten; behendigheid en balans, lijnkeuze in het terrein, doseren van snelheid, anticiperen op ondergrond en rijden van obstakels. Dus op naar meer behendigheid, dynamiek en passages goed inschatten. Op naar meer fun en flow!

Fitheid

Je kunt op gematigd tot sportief tempo, met pauze, een dag(deel) fietsen in vlak tot glooiend terrein

Niveau 3: MTB-clinic Skills Gevorderd

Jouw basistechniek en conditie zijn op orde, je rijdt regelmatig met plezier technischere trails in Nederland. Maar je hebt behoefte aan verdiepen en fijnslijpen van een specifieke rijvaardigheid. Want beter mountainbiken is een doorgaand proces: oefenen, oefenen, oefenen. Je kunt kiezen voor een skills clinic.

  • Bochten: Rijssen
  • Obstakels en rockgardens: VAMberg (nog niet gestart)
  • Jump-clinic: (nog niet gestart)

Bekijk onze MTB Clinic Bochten Skills Gevorderden

Fitheid

Je bent in staat om een dag of meerdere dagen in een gematigd tempo te fietsen

Gezondheid en fitheid

We gaan er van uit dat deelnemers over voldoende fysieke en geestelijke gezondheid beschikken om mee te doen met een clinic of cursus. Zijn er gezondheidsaspecten (zoals bijvoorbeeld hartaandoening, astma of evenwichtsstoornis) of is er medicijngebruik waar we rekening mee moeten houden, dan vragen we deelnemers dit vooraf te melden aan de instructeurs.

Bij twijfel over deelname, adviseren we contact met ons op te nemen.